Materiaalkennis is het sleutelwoord

Roestvrij staal "INOX" komt van het Franse woord inoxydable, wat eenvoudig niet-oxideerbaar betekent. Roestvrij staal wordt gemaakt door voldoende chroom, het basiselement, toe te voegen aan de ijzerbasis, ten minste 10,5% maar gewoonlijk meer dan 12%. Ook andere legeringen kunnen worden toegevoegd om een materiaal te creëren met structurele verschillen, de nodige kenmerken van magnetisme, hardheid, weerstand tegen hoge temperaturen of de mogelijkheid van hoge polijsting.

De belangrijkste groepen roestvrij staal zijn :

  • Ferritisch
  • Martensitische (inclusief perceptiehardende staalsoorten)
  • Austenitisch
  • Austenitisch-ferritisch


Elke roestvrij staal groep gedraagt zich op een heel andere manier. Daarom is het van essentieel belang te weten welk roestvrij staal u gaat bewerken. Hier is het eigenlijk nuttig om de hulp in te roepen van de lasindustrie.


Het Schaeffler - De-Long diagram en de berekening geven een nikkel- en chroomequivalent om het materiaal in zijn respectievelijke gedragszone te plaatsen. Beide waarden geven de materiaaleigenschappen aan die tijdens de bewerking kunnen worden verwacht. Het helpt ons ook te begrijpen waarom sommige materialen, die verschillende hoofdbestanddelen hebben, zich op een soortgelijke manier kunnen gedragen

YG-1 CUTTING TOOLS NEWSLETTER

Ferritisch roestvrij staal

Is de reeds genoemde basiscombinatie van ijzer en chroom ≥12%. Enkele typische voorbeelden zijn 1.4016 [AISI 430], 1.4152 [AISI 409] en 1.4113 [AISI 434]. Hoewel zij niet algemeen worden gebruikt in de metaalverwerkende industrie, zijn zij het meest voorkomend in de industrie wegens de bijkomende eigenschap van corrosievrij magnetisme. De buitenlaag van uw keukenkoelkast is waarschijnlijk van ferritisch roestvrij staal. Omdat ze niet thermisch hard zijn, is ferritisch roestvast staal relatief gemakkelijk te bewerken. Er kunnen bewerkingsparameters worden toegepast die vergelijkbaar zijn met die van niet-gelegeerd staal van dezelfde sterkte.

YG-1 CUTTING TOOLS NEWSLETTER

Indien een warmtebehandeling noodzakelijk is, wordt koolstof (0,1 - 0,45%) toegevoegd en verandert ferritisch roestvast staal in martensitisch roestvast staal. Enkele typische voorbeelden zijn 1.4006 [AISI 410], 1.4021 [AISI 420], 1.4057 [AISI 431] en 1.4125 [AISI 440C]. Precipitatiehardend of PH roestvrij staal, meestal 15-5PH of 17-4PH, valt in deze categorie. Bewerking vindt meestal plaats vóór de warmtebehandeling en is nog matig te bewerken. Hoge hardheid en treksterkte kunnen leiden tot zeer hoge snijkrachten. In geharde toestand kan men hoge slijtage van het gereedschap verwachten door slijtage en thermische belasting. Bij martensitische roestvaste staalsoorten kunt u overwegen droog te frezen om thermische scheurvorming te voorkomen, die de levensduur van het gereedschap sterker vermindert dan de snijkant zou doen.


Wanneer ferritisch roestvast staal als basis wordt genomen en nikkel (3,5 tot 14%) wordt toegevoegd, krijgt men de meest voorkomende austenitische roestvaste staalsoorten. Enkele typische voorbeelden zijn 1.4301 [AISI 304] ook V2A genoemd en een van de langere rond 1.4401 [AISI 316] en 1.4550 [AISI 347]. Austenitisch roestvast staal bestaat hoofdzakelijk uit ijzer, 16-28% chroom en tot 35% nikkel. Het bewerken van austenitisch roestvast staal kan als moeilijk worden beschouwd door de vorming van snijkantsopbouw en spanen die aan de snijkant blijven kleven. Deze omstandigheden kunnen niet op dezelfde manier worden behandeld als bij de bewerking van non-ferrometalen met hogere snijsnelheden, maar alleen met grotere hoeveelheden druk en koelvloeistofvolume, inclusief het gebruik van hogedrukadditieven. De sterke neiging tot plastische vervorming van austenitische roestvaste staalsoorten leidt tot werkharding en kan ook een terugveringseffect veroorzaken dat bijvoorbeeld snellere slijtage van de snijkanten tot gevolg heeft. Aangezien het warmtegeleidingsvermogen van austenitisch roestvast staal een derde lager is dan dat van gewoon staal, ontstaat een hogere thermische belasting op de snijkanten, die met een relatief dikke spaan moeten worden verwijderd om de warmte af te voeren. Hierdoor nemen de snijkrachten en de snijkantbelastingen nog toe.


Tenslotte austenitisch-ferritisch roestvast staal dat zeer rijk is aan chroom (>24%) en nikkel. Zij zijn beter bekend als Duplex en Super-Duplex roestvast staal vanwege hun gemengde microstructuur met ongeveer 50% austeniet en 50% ferriet in verhouding. Deze 50/50 combinatie maakt het mogelijk de materiaalhoeveelheden te beheren en 1.4362 [AISI 2304], 1.4462 [AISI 2205], 1.4410 [AISI 2507] zijn enkele van de meest voorkomende. Austenitisch-ferritisch roestvast staal combineert de eigenschappen van ferritische en austenitische staalsoorten en is zeer moeilijk te bewerken. Zelfs bij de hoogste temperatuur hebben zij bijna tweemaal de treksterkte van austenitisch roestvast staal. Evenals bij austenitisch roestvast staal leiden oppervlaktebehandelingen zoals koudwalsen, strekken, enz. en gieten tot een hard oppervlak. Soms kan deze oppervlaktehardheid worden behandeld door onder het oppervlak te snijden, b.v. meeloop frezen in plaats van tegenloop frezen. In het algemeen moet austenitisch roestvast staal worden bewerkt met de laagste snijsnelheden om de temperaturen laag te houden.

Kies uw YG-1 volhardmetaal frees

Het YG-1 freesaanbod bevat verschillende productlijnen die perfect werken in roestvast staal. Dit maakt een combinatie van voorbewerken en afwerken met één gereedschap mogelijk, of de optie ruwfrezen indien spaanbeheersing en lager stroomverbruik vereist zijn. 


Gebruik de onderstaande tabel om het juiste gereedschap voor uw behoeften te kiezen

YG-1 CUTTING TOOLS NEWSLETTER

TitaNox Power

Onze beste frees voor roestvrij staal

YG-1 CUTTING TOOLS NEWSLETTER

V7Plus

De V7Plus frezen dienen als alternatief voor TitaNox en bieden een ander portfolio met bolfrezen en “chipsplitter” (spaanbreker) opties naast 4 en 6 lippige frezen met hoekradii of rechte hoeken (scherp). Vooral de 6-lippige uitvoering, verkrijgbaar met of zonder spaanbreker (splitter), maakt zeer hoge spaanafnames mogelijk bij dynamisch of trochoïdaal frezen.

YG-1 CUTTING TOOLS NEWSLETTER

Voor zeer onstabiele omstandigheden die te moeilijk zouden zijn voor hardmetaal, biedt het YG-1 een uitstekende oplossing met Tank Power op basis van PM52-HSS poedermetallurgie. Tank Power omvat rechthoekige (scherpe) en bolvormige frezen en voorfrezen in twee verschillende coating-kwaliteiten, afhankelijk van de toepassing